Avis i savis

El món en el qual vivim és força diferent del que gaudien la majoria de les generacions que ens han precedit. Antigament, la societat funcionava amb la vista posada al passat, a la tradició, a la història, en definitiva, al que havíem viscut i conegut. Le vellesa era un estadi vital que es respectava. S’escoltava als grans per tota l’experiència que havien acumulat i, sobretot, que podien transmetre a les noves generacions.

De fet, la societat a l’antiga Roma ja tenia un gran respecte cap a la tradició. El conegut com “Mos Maiorum” (costum dels ancestres) era un dels principis bàsics dins l’escala de valors de tot ciutadà romà. El ciutadà tenia el deure d’adquirir les costums dels qui l’havien precedit i, més important encara, el deure de transmetre les costums a la joventut. Així doncs, tot girava entorn a un virtuós cercle basat en el respecte als grans com a dipositaris del saber antic.

Tanmateix, avui en dia (no sabria dir si a conseqüència del Maig del 68), tot s’ha capgirat. La societat té els ulls posats únicament en la novetat, en la idea d’una joventut perpètua (fins i tot pensem que amb 35 anys encara som joves…), en donar l’esquena a la tradició i el passat i, per tant, en deixar de banda els nostres ancians i el seu coneixement. Sols cal veure un dels arguments utilitzats pels derrotats en les eleccions espanyoles, en el referèndum britànic o, també, en les eleccions nord-americanes: “Si votés sols la joventut el resultat seria totalment diferent”. Estem parlant, en tal cas, que el vot dels joves ha de valdre més que el dels grans? O, per altra banda, estem dient que els grans poden esser manipulats (ignorant que els joves també)? O potser, tàcitament, algú està proposant limitar el dret de vot a certes edats elevades? Essent generosos amb la definició, diré que estem pecant d’una supèrbia enorme al considerar errat el vot dels grans, al creure que el vot d’una persona carregada d’ideals (no ho negaré pas), però sense gairebé trajectòria vital, val més que el vot de qui atresora una basta experiència vital.

Sols voldria recordar que d’avis a savis només hi ha una lletra de diferència. Així doncs, deixem de menystenir els resultats electorals fent referència a l’edat dels votants i busquem les causes reals (i honestes) dels dits resultats.


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s